Vad händer med svensk hockey i framtiden?


Fem klubbar har inte skrivit på nytt kontrakt för de kommande fem åren i elitserien. Vad kommer att hända med den svenska elitserien i framtiden? En ny Europaliga?


Fem hockeyklubbar i den svenska elitserien har börjat streta emot, och inte förlängt sitt kontrakt.  De ville inte skriva på för fem nya år. Delvis förstår jag dessa klubbar, att något måste ske med den svenska elitserien står helt klart. I Sverige snackas det bland fans och andra att elitserien fortfarande är den bästa ligan utanför NHL. Men hur gick det i Champions League senast. De svenska lagen åkte ut med huvudet före.

Det stora problemet  är ekonomin, det har dessa fem klubbar insett. Särskilt när KHL har dykt upp som en liga full av pengar. De rikaste lagen i Sverige har ändå inte en chans att mäta sig med lagen i KHL. Vilket i sin tur gör att den svenska ligan kommer att rensas på de bästa spelarna år efter år.

Efter vad jag har läst på olika forum verkar fansen vara arga på dessa utbrytarlag. Men även fansen måste väl inse att den svenska elitserien kommer tappa i slagkraft. Den svenska modellen är ju altid att det ska vara hjärta och förening i varje klubb. Men då får vi räkna med en sämre elitserie i framtiden. Med avdankande spelare och juniorer. Spelarna går dit det finns mest pengar, även svenska. Man kan glömma klubbhjärta och så vidare. Det är bara drömmar.

Dock kunde Färjestad och de andra fyra klubbarna göra det lite snyggare. Det är bättre att diskutera med resterande klubbar och det svenska ishockeyförbundet hur den svenska ligan ska se ut i framtiden. Men att något måste göras med den svenska ligan är helt klart. Annars kommer den bli en mycket sämre elitserie i framtiden.

Ett förslag skulle kunna vara att göra en ny liga- EHL (European hockey league). Där man spelar i varje inhemsk liga i grundserien för att sedan i slutspelet möta övriga lag i Europa. Eller något åt det hållet.

Något måst göras, sedan finns det experter i de olika hockeyförbunden och klubbarna i Europa som har bättre koll på vad som fungerar (hoppas jag). Men de svenska lagen måste få in större summor pengar för att konkurrera. Dåliga klubblag kommer göra att Sverige som hockeynation också blir sämre.

Ställ ett ultimatum till NHL-stjärnorna!


Oj vad trött jag blev när det blev VM! Har Tre Kronor tappat sin status?

Vid samma tidpunkt varje år händer det exakt samma sak, denna jakt på NHL-proffsen. Anledningen är att de ska komma och spela för Tre Kronor i VM. I SVT idag menade de på att man skulle smöra för dem, ta reda på när de fyller år och så vidare. Jag säger direkt- nej tack! Vill man inte ställa upp för sitt landslag utan att det ska behöva smöras, ska man inte vara där.

Det känns om att många av våra svenska stjärnor har blivit giriga, och deras ursäkter är mer och mer rent dåliga. Har de glömt bort vilket land som hjälpte dem att komma dit de är idag? Men vill de inte komma ska de stanna hemma. Inget smörande får ske. Utan det som bör göras är att ställa ultimatum. Har man inte ett giltigt skäl att tacka nej, då har man inget i OS-turneringen att göra heller nästa år. Vill de vara med familjen nu, får de även vara det under OS. Tänk om vi vanliga kunde säga till vårt arbete att vi  inte vill jobba på hela sommaren, utan vara med vår familj.

Svenska landslagsledningen bör därför ställa ultimatum redan nu, tacka nej till VM, automatiskt inget OS (utan en bra ursäkt, sådana finns faktiskt). Peter Forsberg är inte bara en av sveriges bästa spelare på isen någonsin, utan även vid sidan om. Han har påpekat flera gånger - att spela för Tre Kronor är alltid en ära. Forsberg har ställt upp i både vått och torrt. Det finns självklart fler spelare. Men fler bör ta efter.

Pirate Bay fällda - idiotiskt!

Idag fälldes The Pirate Bay. Domen innefattar fängelse och miljoner i skadestånd. Nu slår nöjesindustrin sig för bröstet. Men tyvärr tror jag fortfarande att de skjuter sig själv i foten. De kommer att förlora mer än de vinner. Jag tror också att hatet och en bojkott lär följa.

Men både åtalet och hela rättengången visar att varken nöjesindustrin eller den så kallade rättvisan har någon större koll. Jag har sagt det förut och säger det igen; att åtala Pirate Bay är som att åtala Posten, Microsoft eller alla internetbolagen. Pirate Bay har bara skapat en tjänst, sedan är det upp till användarna att använda detta. Hur det än är och vad än de olika bolagen hävdar, så kan man faktiskt ladda ner laglig musik där också. Stäm internetleverantörerna för att människor använder deras internet till att göra brottsliga handlingar. Eller Posten för att människor sprider olagliga saker med paket och brev . Stäm Microsoft för att användarna använder deras system för att lagra olagliga bilder och kan koppla upp oss med deras browser och har möjlighet att göra fler olagliga saker.

När ni läser detta tycker ni nog att det är befängt att åtala dessa företag, japp absolut! Lika befängt som att åtala Pirate Bay!

Idiotiskt är bara förnamnet!

Källa: Aftonbladet.se

RSS 2.0