Fildelning - kriget fortsätter

Imorgon åtalas Pirate Bay, och det känns som att detta krig fortsätter. Även om de själva inte tror på en fällande dom. Representanten för PB, jämförde det med att de skulle åtala Posten för att de skickade brev, hur mycket olagligt skickas inte genom Posten? Det var även en debatt på TV4 ikväll om detta heta ämne. Bert Karlsson är språkrör för bolagen, och det visar han klart och tydligt. Han använder samma argument som har används de sensate åren från denna part i detta krig. Och det känns inte akuellt längre.

image71
Pirate Bay

Film och skivbolagen fortsätter att hänvisa till att artister inte får ut lön för det de gör. Men problemet är ju att innan fildelningsdebatten startade, klagade artisterna på att bolagen är bovar, de tar hela kakan. Och att de inte fick så mycket av skivförsäljningen. Nu helt plötsligt hänvisar bolagen till att artisterna måste få lön för deras arbete. Hur hänger det ihop? Är det viktigare att ge artisterna betalt idag, än tidigare?

Bert hänvisade till det uttjatade att man lika gärna kunde gå ner och sno produkter i en vanlig butik, att det är samma sak. Men om vi backar banden till det gamla hederliga kassetbandet, så pratades det redan på den tiden om vad detta skulle innebära för artister och bolag. Då lånade man skivor av kompisar och spelade av. Mothugget på detta från bolagens sida är att det endast var för privata syften. Men de flesta som laddar ner idag, gör det för privat bruk. Allt annat tycker jag också ska straffas. Men det är ofta privatpersoner som sitter hemma och tar ner en skiva för enskilt bruk. Det finns självklart undantag.

Ett annat argument från bolagen är att om man inte betalar för film och musik, så går det inte att producera mer skivor och filmer. Då är min stora fråga, hur man kan ha det som argument när man betalar ut löner som dessa här nedanför till enskilda skådespelare, och sedan klaga på att bolagen inte går runt. Det blir faktiskt ett stort skämt.

En amerikansk skådespelare i tv-serier får 5000 - 9 miljoner/sek per avsnitt.
Tom Cruise får 20 miljoner dollar per film.

image70
Tom Cruise tjänar 20 miljoner dollar per film.

Jag vet att detta inte gäller alla skådespelare och artister. Men det är ju inte bara Cruise som får dessa pengar, det vimlar av superskådisar som får dessa löner. Hur kan man då klaga på att bolagen har dåligt med pengar. Och jaga vanliga Svenssons som kanske tjäner 10 000 kr i månden, som inte har råd att gå på bio, eller hyra film? Det är faktiskt skrattretande.

Varför ska vi vanliga människor betala deras superlöner och snabba bilar?

Nu låter det som att jag är för fildelning, men riktigt så enkelt är det inte. Jag vill gärna ha ett original i skivhyllan, om albumet är tillräckligt bra. Men bolagen biter sig själva i foten, eftersom priserna är för höga, alla lyssnar inte på topplistan, och många vill lyssna på skivan innan köp, exempelvis på nätet, men det är nästan omöjligt. Är de snälla och låter  en provlyssna, får man höra 20 sekunder på två låtar. Och vad visar det som gör att jag vill köpa en skiva för nästan 200 kronor?

Bolagen får skärpa sig, det går inte att klaga och bara skylla på fildelning för att försäljningen går ner. Pratar vi musik kanske bolagen får ransaka sig själva. Folk vill ha annat än topplista och fjortismusik. Och ge en större möjlghet att lyssna på en hel skiva.

Jag tänker inte gå in på någon lösning här, men jag ville ändå nämna några riktigt dåliga ursäkter från bolagen. Visst är det något särskilt att plocka fram en skiva tio år efter ett realeasedatum med framsida och så vidare ur hyllan, än ett bränt album. Utan internet skulle inte jag ha hittat så mycket ny musik som jag har gjort de senate tio åren. Och vissa album går inte att få tag i, förutom att ladda ner dessa.

Starkt jobbat Sverige

Igår förlorade Sverige mot Tyskland i handbolls EM. Men de har gjort en bra turnering, och svensk handboll är tillbaka i världstoppen. Tyskland är regerande världmästare, men med lite bättre straffskytte hade Sverige kunnat vinna. Nu handlar det om att spela om en femteplats mot Norge.

Själv känner jag att det ser ljust ut för det svenska landslaget, detta lag kommer nog bara bli bättre, och det finns en hel del yngre spelare som knackar på dörren. I elitserien finns det många som kan bli riktigt bra landslagsspelare inom några år. Men man måste imponeras av Tomas Svensson, E-tunas stolta bidrag till världshandbollen. Han är snart 40 år men håller hög klass ännu, det märker man när intervjuer görs med motståndare, de har hög respekt för honom fortfarande. På den posten hoppas jag för sveriges handbolls skull att vi får yngre förmågor som kan ta över. Dan beutler är riktigt bra, men vi behöver ett bra kompliment där, när Tomas lägger av.

Är det något som ska klagas på, är det domarkvaliten i detta EM. Ytterst låg faktiskt, och det har Sverige fått sota för många gånger. Tyskland beter sig lika illa som vanligt när det handlar om idrott. Igår blev Kim Andersson arg på den tyska bänken för att någon där hade hånat honom. Bedrövligt är ordet. Bara att hänvisa till senaste Fotbolls VM i Tyskland. Där de också skämde ut sig.

image69




En bit in i 2008

Tiden går fort, och mina inlägg har inte blivit många under 2008. Men det är så när man har en del att göra, skriver man mycket i övrigt, lockar inte bloggen lika mycket. Men det kommer bli tätare med inlägg.

Handbolls EM har startat, och Sverige vann öppningsmatchen mot Island på ett imponerande sätt. Men det är ju bara början på detta mästerskap. Kort inlägg. Men det kommer mera...

Bästa skivorna 2007

Första dagen på 2008 och en summering av de bästa plattorna från 2007 är på sin plats. Vissa album är självklara medans vissa andra inte var lika lätta att välja ut. Men jag måste nog ändå säga att denna lista visar vilkar album som drog det längsta strået. De första placeringarna var självklara. Svårare blev det med de längre ner på listan.

1
image61
1. WASP - Dominator
Blackie visar ännu en gång varför han är ett geni. Ja WASP är min favoritgrupp genom alla tider. Men det betyder inte att deras album automatiskt hamnar på första platsen. Men Blackie är inne i en riktigt bra period, med tre lysande album på raken. Denna skiva har också den bästa produktionen sedan "Still not black enought (1995)". Dominator visar WASP från deras bästa sida, ballader, rockrökare allt finns på detta album.

2
image62 Hardcore Superstar - Dreaming in a casket. Hade det inte varit för WASP så hade denna platta lätt hamnat etta på min lista. Hardcore Superstar har gått från ett mediokert band till världklass på två album. Trodde inte att de skulle klå deras förra skiva, men se, det gjorde de.

3
image63 Down - Over the under. Detta band står för en positiv överraskning. Downs debut är en klassiker, medans deras andra skiva inte var i närheten av debuten. Men deras tredje och senaste album är lysande. Södern sprutar ut ur högtalarna. Bra gitarrer, bra sång och låten "nothing in return" säger det mesta.

4
Dream Theater - Systematic Chaos. Denna platta upptäckte jag nyligen. Och jag måste erkänna att det kan bli lite för mycket av det goda när det handlar om drömteatern. Men på denna platta är det inte lika tydligt. De är även tyngre än vad jag har hört dem tidigare. Det är låtar som ligger på 16 minuter på detta album. Men det är så bra att den hamnade på plats fyra. Med en viss reservation.

5
Threshold - Dead Reckoning. Dessa britter är nya för mig, de har dock varit aktiva sedan början av nittiotalet. Och detta räknas också till den progressiva hårdrocken. De jämförs med Dream Theater, men denna platta är enklare och mer rak än vad drömteatern brukar syssla med.

6
Astral Doors - New Revelation. Ett svenskt band som smällde sig in på min tio i topp lista i slutet av 2007. Patrik Johanssons pipa är suverän, och låtarna likaså.

7
Daughtry - Daughtry. Han var med i någon av de amerikanska musiktävlingarna (tror det var American Idol) men där gick han inte hela vägen. Och det kanske var tur, för jag tror inte att han hade gjort denna platta annars. Detta är amerikansk rock med hög kvalitet. Chris Daughtry har en stark röst och har även varit med och skrivit det mesta på denna debut. Ja det är radiovänligt, men fortfarande jädrans bra.

8
Alter Bridge - Black Bird.
Ännu ett band att lägga till i den amerikanska rockscenen. Men de sticker ut med ett litet annorlunda sound. De har en lite mer egen stil. Och självklart låtar av hög klass.

9.

Manowar - Gods of war. Det går länge mellan Manowars album, men hamnar den på topp tio, är det bra. För mycket teater tycker vissa, men det är ändå bland de bästa låtarna de har gjort på länge.

10. Volbeat - Rock the rebel / Metal the devil. Ett band som jag upptäckte nyligen, men som är svårt att motstå. Det är härliga riff och sköna refränger att sjunga med i. Men det var ett svårt val, det kunde lika gärna bli någon av de övriga här nedanför. Men nu valde jag Volbeat på tionde plats.

Hur ska man sammanfatta skivåret 2007? Visst har det varit bra, men samtidigt har jag inhandlat mindre album i år i jämförelse med de senaste åren. Vilket måste betyda något. Det melodiösa året har inte varit särskilt bra. Endast ett fåtal plattor har haft tillräckligt med kvalitet för att köpas. Hoppas på ett bättre 2008 i denna genre. Men det innebär inte att det är ett dåligt skivår. Det som har varit bra, har också väldigt hög kvalitet. Många av dessa album kommer att stå sig lång tid framöver. Men det har inte varit lika mycket att välja på som tidigare år. Det är svårt med listor, men jag tycker att min lista stämmer bra med vad jag känner. Dock ska tilläggas att de sista platserna inte är stensäkra, några i det övriga urvalet är med och konkurrerar. Plattor som är med och slåss om de sista platserna är Gotthard, Black Stone Cherry, Ozzy och Within Temptation. Men jag är nöjd med min slutgiltiga lista.


Övrigt i urval
Gotthard - Domino Effect
Black Stone Cherry - Black Stone Cherry
Ozzy Osbourne - Black Rain
Within Temptation - Heart of everything
Megadeth - United Abnomination
Voices Of Rock - Voices Of Rock
Takida - Bury the lies
Velvet Revolver - libertad
Hellyeah - Hellyeah

RSS 2.0