Sammanställning av mina favoritfilmer 2008

Nu har ännu ett år gått. 2009 står i almanackan. Då är det på sin plats att försöka sammanställa de bästa filmerna som producerades eller hade premiär i Sverige 2008. Ibland kan det vara svårt att hålla reda på alla filmer, vissa filmer har producerats 2007, men har haft premiär 2008 i Sverige. Detta kan ställa till det när en lista på 2008 års bästa filmer ska väljas ut. Filmerna har ingen ordning, utan detta är filmerna som har lyckats få mig på fall. Håll till godo.

Felon

En fängelsefilm som faktiskt berör, och som håller hela vägen. Tror inte den är en av de kändaste filmerna 2008, men en rulle som ni inte får missa. Val Kilmer imponerar som en fängelseveteran som tar nykomlingen under sina vingar.

The Strangers

Den bästa skräckfilmen som kom ut 2008. Jag hade inte några större förhoppningar, men "The Strangers" lyckas med små medel skrämma tittaren hela vägen. Det är inte mycket blod, men väl en krypande terror. Ett måste för alla skräckfilmsfantaster.

The Dark Knight

Världens bästa superhjältefilm enlight mig, även om "Batman Begins" inte alls är långt ifrån. Men "The Dark Knight" har satt ett avtryck i filmvärlden. "Heath Ledgers" rollprestation som Jokern är fenomenal, det blir tufft för nästa skurk som ska ta över i nästa film. Filmen är värd sin tid endast för att få se Jokern äga filmruta efter filmruta. En av de filmer som kommer lysa mest från 2008. En recensent skrev att man bör dela in superhjältefilmerna i två tidsperioder i framtiden. En tidsperiod före "The Dark Knight", och en tidsperiod efter. Vilket jag tycker säger det mesta.

No Country For Old Men

Enligt mig är detta den bästa filmen av Cohen-bröderna. Den har många lyckade scener, och tystnaden kan ibland göra precis lika mycket för en scen som musik. Det är något som denna film klart bevisar. Den producerades 2007, men hade premiär i Sverige 2008. Därför platsar denna film på min lista.

Saw V

Jag som trodde att denna filmserie skulle brista i kvalitet, men Saw V bevisar motsatsen. Klart överraskad över denna del i serien. Dock hoppas jag att det endast blir sex stycken filmer (som det tydligen har varit bestämt). Det är inte bra att vattna för mycket.

Never Back Down

Jag kallar denna film för 2000-talets Karate Kid. "Never Back Down" är inte felfri, det finns en del dippar i filmen. Men som slutprodukt fungerar det bra. Sedan blir det inte sämre att man får Karate Kid-vibbar av den.

Into The Wild

"Into The Wild" är en film som jag inte hade någora förväntningar på alls. Men som berörde mig djupt. Bygger på en sann historia om en kille som hade allt, men som lämnade det gamla livet bakom sig, och ville leva utanför samhället, utan pengar och materiella ting. Ett måste! Ännu en film som producerades 2007, men som kom till Sverige 2008.

Henry Pool

Ännu en film som jag knappt hade hört talas om, men som överraskdade mig mycket. Luke Wilson gör en mycket bra prestation. Henry Pool kallas en "feelgood film". Se den, och bedöm detta själv.

Jag vill även nämna några andra filmer som bör ses från 2008.

Rambo
Stallone återupplivade sin actionfigur för sista gången? Det blev en mycket bra och värdig avslutare på Rambo och hans äventyr. Positivt överraskad.

All the boys love Mandy Lane
En skräckfilm som faktiskt inte är särskilt skrämmande, men underhållande. Det är inte heller något nytt under solen när det gäller skräckfilm. Men något gör den intressant ändå.

30 Days of night
En av de bästa vampyrfilmerna på mycket länge, min favorit är fortfarande "The Lost Boys", men denna håller mycket bra.

Doomsday
Visst hade jag förhoppningar på denna film. Anledningen stavas endast "Neil Marshall". Han gjorde en av mina favoritfilmer i skräckfilmsgenren med "Instängd". "Doomsday" håller bra, men den är inte i samma klass som tidigare nämnda film. Detta är inte en skräckfilm, utan en actionfilm med Mad Max influenser.

Midnight Meat Train
En skum rysare som ändå är underhållande.

Clovenfield
En film som det talats en del om under 2008. Men den lyckas med skakig handkamera göra en spännade och underhållande film.

RSS 2.0