Svensk klubbfotboll är död!

En stor fråga är hur bra Allsvenskan verkligen är, den får mycket plats i svensk media och även publikmässigt. På något sätt lever vi i en drömvärld här hemma om att det är en bra liga. Men faktum kvarstår, de svenska klubbarna åker ut med buller och bång direkt som de sätter ut sin fot på den internationella fotbollskartan. Jag trodde faktiskt att Djurgården skulle slå det slovakiska motståndet, framförallt efter segern på hemmaplan. Det slovakiska laget imponerade inte alls, men tydligen gjorde de det på hemmaplan. Jag såg dock inte matchen så jag kan inte säga så mycket om den. Men det var visst två riktiga tabbar som Djurgården bjöd på, och det borde svenska lag lära sig, ute i Europa har du inte råd med detta.

Ett gammalt storlag som IFK Göteborg gjorde inte en utan två plattmatcher mot Derry (om jag inte minns helt fel) Göteborg som hade stora framgångar ute i Europa på 80-talet. Men de är verkligen inte ett storlag idag.

Men vad ska då göras för att öka kvaliten på de Allsvenska klubbarna? jag har inget direkt svar på detta, men mer pengar måste pumpas in i lagen om detta ska gå. Sedan kan inte de danska och norska klubbarna köpa över alla de bästa spelarna från Allsvenskan, det gäller både de utlänska som de svenska spelarna. Det är bara att titta närmare på Köpenhamn, de har hela laget fullt med spelare som de plockat från Allsvenskan. Spelare som borde spela här istället. Kan inte de svenska klubbarna konkurera med de nordiska grannarna angående löner och med mera då ligger vi väldigt illa till i Sverige.

Ska vi överhuvudtaget ha någon chans att få ut något lag i Europa i framtiden, måste vi åtminstonde kunna erbjuda spelarna samma  löner som danskarna. Sedan har vi självklart storländerna, men som det känns nu så kommer vi nog aldrig kunna konkurrera med dessa  länder. Men visst går det att komma långt i Champions Leauge utan att köpa Zlatan, Cannavaro och andra superstjärnor. Det handlar om lagbygge för de mndre nationerna, att köpa rätt spelare och kunna bygga över många år med samma spelare. Som det är nu så blir de Allvenska lagen uppköpta om det går bra för dom. Titta på Djurgåren för några år sedan, när de hade Källström, Isaksson och andra bra spelare. De skulle varit i Champions Leauge men föll på målsnöret, mot ett lag som de spelade ut långa stunder. Det laget varade inte länge utan blev sönderköpt omgående, vilket gör att de Allsvenska laget måste börja om från början. Fortsätter det så här kommer det inte bli någon förändring. Vi kan ju hoppas på att någon storpamp köper upp ett av de svenska lagen=)

Har jag rätt eller har jag fel?

Fridenpaden har förresten skrivit en bra text om vårt radioprogram (Frigoleeth) som gick för några år sedan på Radio Eskilstuna 92.7 som var populärt och vann en del Ragnars. Kika gärna in på hans blogg, den hittar du nere under länkarna (kommer kanske att kommentera detta program själv längre fram)

Radiomasten Bengt, en rykternas man!

RSS 2.0