Vad händer med svensk hockey i framtiden?


Fem klubbar har inte skrivit på nytt kontrakt för de kommande fem åren i elitserien. Vad kommer att hända med den svenska elitserien i framtiden? En ny Europaliga?


Fem hockeyklubbar i den svenska elitserien har börjat streta emot, och inte förlängt sitt kontrakt.  De ville inte skriva på för fem nya år. Delvis förstår jag dessa klubbar, att något måste ske med den svenska elitserien står helt klart. I Sverige snackas det bland fans och andra att elitserien fortfarande är den bästa ligan utanför NHL. Men hur gick det i Champions League senast. De svenska lagen åkte ut med huvudet före.

Det stora problemet  är ekonomin, det har dessa fem klubbar insett. Särskilt när KHL har dykt upp som en liga full av pengar. De rikaste lagen i Sverige har ändå inte en chans att mäta sig med lagen i KHL. Vilket i sin tur gör att den svenska ligan kommer att rensas på de bästa spelarna år efter år.

Efter vad jag har läst på olika forum verkar fansen vara arga på dessa utbrytarlag. Men även fansen måste väl inse att den svenska elitserien kommer tappa i slagkraft. Den svenska modellen är ju altid att det ska vara hjärta och förening i varje klubb. Men då får vi räkna med en sämre elitserie i framtiden. Med avdankande spelare och juniorer. Spelarna går dit det finns mest pengar, även svenska. Man kan glömma klubbhjärta och så vidare. Det är bara drömmar.

Dock kunde Färjestad och de andra fyra klubbarna göra det lite snyggare. Det är bättre att diskutera med resterande klubbar och det svenska ishockeyförbundet hur den svenska ligan ska se ut i framtiden. Men att något måste göras med den svenska ligan är helt klart. Annars kommer den bli en mycket sämre elitserie i framtiden.

Ett förslag skulle kunna vara att göra en ny liga- EHL (European hockey league). Där man spelar i varje inhemsk liga i grundserien för att sedan i slutspelet möta övriga lag i Europa. Eller något åt det hållet.

Något måst göras, sedan finns det experter i de olika hockeyförbunden och klubbarna i Europa som har bättre koll på vad som fungerar (hoppas jag). Men de svenska lagen måste få in större summor pengar för att konkurrera. Dåliga klubblag kommer göra att Sverige som hockeynation också blir sämre.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0