Skivbolagens dubbelmoral - inte något nytt


Magnus Uggla är arg.

Enligt gårdagens Aftonbladet  går artisten Magnus Uggla till attack i sin blogg på sitt skivbolag Sony Music, men även mot Spotify. Uggla anser att han får för lite betalt för sin musik från Spotify och sitt bolag. Och har därmed tagit bort sina låtar från tjänsten.

Men artister kan inte kräva för stora ersättningar av Spotify ännu, det är fortfarande relativt nytt och det kommer nog ta ett bra tag att få ersättningar som artisterna är nöjda med (det lär inte vara lite). Som vanligt  är det skivbolagen som är boven i dramat, bland annat Sony Music som billigt köpte in sig i Spotify och nu tydligen ger dålig ersättning till sina artister. Men dubbelmoralen hos bolagen har jag skrivit tidgigare om i denna blogg.

I all denna jakt på fildelare var ett av de största argumenten från skivbolagen att artisterna måste få ersättning för sin musik. Så länge jag kan minnas har  artister klagat på att det är skivbolagen som tar hela tårtan, och endast delar ut resterna till sina artister - så även när det gäller Spotify. Dubbelmoralen visar sig i att när det gäller jakten på fildelare är det mycket viktigt att man betalar för musiken, så att artisterna får sina pengar, men när det finns lagliga tjänster är det helt plötligt inte lika viktigt längre.

Dubbelmoralen bara fortsätter. På sätt och vis kan jag hålla med Uggla, men ändå inte. De största artisterna är giriga och så även bolagen. Det är ett faktum. Ett bevis på detta är att många av de stora artisterna har valt att inte vara med på Spotify. Stor del i det är nog den låga ersättningen de för tillfället får in på denna nya tjänst. Men som vanligt är det endast pengar som betyder något i denna branch - var tog musiken vägen? Långsiktigt kan det generera pengar, med Spotify är det lätt att hitta ny musik, vilket gör att man kanske köper skivan eller åtminstone går på konserten.

I slutändan är det väl bättre att få betalt, än att inte få det alls. Både film- och musikbranchen tror för mycket om sina produkter, det finns viktigare saker i världen än film och musik. Med giriga artister/skådespelare och bolag, kommer aldrig fildelningsfrågan att lösas. Spotify är bra, men kan bli bättre, men då måste bolag och artister hjälpa till.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0