Svart städhjälp- är inte det olagligt i Sverige?

Efter lite "zappande", hamnade jag på Svt 1, och fastnade i "Uppdrag Granskning". I detta avsnitt låg fokusen på den städfirma/städfirmor som de välkända hamburgerrestaurangerna anlitar för att städa deras lokaler nattetid. Städfirman anställde utländska studenter som jobbade 7 dagar i veckan, hela året runt- för en lön på 4000-7000 kr i månaden. Och det handlade om arbete om 6-7 timmar varje natt.  En lön som betalades ut som klumpsumma till en av arbetarna, som sedan fick dela ut lönen till de andra arbetarna. En lön som jag förstod även betalades ut svart. Klagade någon till städfirmans ägara - blev det sparken. Inga papper fanns påskrivna för arbetarna.

När reportern (även undercover) påtalade detta för de lokala cheferna, ansåg de att det inte var deras sak. Eftersom de anlitade en städfirma, och det var deras personal.

Där tänkte jag bojkott direkt, hur kan alla dessa hamburgerjättar, ha så dålig koll på sin verksamhet. Dessa jättar betalade 30000 - 40000 kr i månaden för städhjälp, men enligt reportern i inslaget fanns det ingen städfirma de hade pratat med som skulle ufföra denna tjänst för den summan. Det borde vara ett uppvaknande om något.

Men nu har de högsta cheferna inom dessa kjedjor, sagt upp avtalet, eller krävt ändrade förutsättningar för att köpa tjänsten från detta städföretag. Det visar att de ändå har tagit lite av sitt ansvar.  Men detta är ändå skamligt- hur detta kan förekomma i Sverige  2007 - och med sådana stora företag. Se över verksamheten!!

image39
Här var det städat - till vilket pris som helst.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0