Var finns de "riktigt" stora banden idag?

Musik är en stor del av mångas liv. Det konstiga i hela den situationen är att skivbolagen fortfarande klagar över dålig skivförsäljning. Hur kan den ekvationen gå ihop? Är det så att musiklyssnare struntar i att ha riktiga album i skivhyllan, och satsar på brända skivor istället? Nä det tror jag inte, jag tycker fortfarande att skivbolagen biter sig själva i svansen.

Guns n rosesDe har aldrig tänkt på att ransaka sig själva, det är så enkelt att skylla på nerladdningen, så enkelt att de glömmer att att det finna andra orsaker.

Den stora orsaken är fortfarande priset, och tillgången till musik. Det är fortfarande svårt att få tag på artister/grupper som inte är topplistmusik i skivaffärerna (räknar inte in affärer på nätet). Och skulle det mot förmodan finnas det man letar efter, får du ofta betala två hundra kronor för denna cd. Men är musik värt så mycket pengar, mycket av det idag, är det inte.

En annan viktig del är att det släpps så fruktansvärt mycket musik nu för tiden, nya grupper dyker upp som svampar i jorden. Och ibland går det inte ett år mellan en grupps/artists skivsläpp. Och de flesta låter likadant, frågan är om det finns lyssnare till allting, vem vill ha kopior när det finns original?

Vilka nya grupper säljer ut arenor (ska nämnas att jag syftar mycket på hårdrock i detta inlägg), som de gamla banden gjorde, och i vissa fall fortfarande gör. Ta band som Metallica, Iron Maiden, Guns N Roses mfl. Även band som WASP gjordet det förr. Det är skivor som är 15 år gamla som säljer bättre än dagens nya släpp. Det är musik som står sig lika bra då som nu.

De riktigt stora banden finns inte idag, det finns inte några nya band som är så stora som de ovan nämnda banden idagens musiksindustri. Det finns många band som säljer hyfsat, men inte alls som de stora banden gjorde, och ofta är det de gamla banden som säjer bäst även idag.

Jag vill inte på något sätt säga att det inte släpps bra musik idag, det gör det absolut. Men av alla skivor som släpps varje år, är det endast ett fåtal som kommer kommas ihåg om 10-15 år.

Idag stämmer verkligen "musikindustri", det görs musik på löpande band. Det gäller bara att hitta de nya guldkornen där ute. Som faktiskt fortfarande finns.

Slutkommentaren är att lite mindre antal skivsläpp skulle göra kvaliten högre, sedan får väl framtiden utvisa vilka skivor som släpps idag och som blir klassiker imorgon. Det har hitils inte kommit något nytt band som kan konkurrera ut mina gamla favoritband. Band som jag gillat 15 -20 år.

Kommentarer
Postat av: frid

Vem vet vilka plattor som kommer att bli klassiker om tio-femton år? Det vet man bara då, med undantag för Disneys filmer som är klassiker redan innan de släppts.

2007-06-11 @ 00:18:57
URL: http://www.fridenpaden.blogg.se
Postat av: Micke

Så sant...det kan endast framtiden utvisa. Men man har ändå en känsla av vad som kommer att stå sig lång tid framöver, och vad som inte gör det.

2007-06-11 @ 12:14:45
URL: http://zok.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0